Impact!

Markt

E
e
n
 
c
i
r
c
u
l
a
i
r
e
 
b
i
n
n
e
n
w
a
n
d
 
a
l
s
 
l
e
g
o
s
t
e
n
e
n

Een gesprek met Wigand Dijkstra, één van de drie founding fathers van Circuwall
Duurzame energie
Eerlijk werk
Innovatie
Verantwoorde consumptie
Partnerschap

Een gesprek met:

Wigand Dijkstra
Wigand Dijkstra

Eén van de drie founding fathers van Circuwall

Circulaire binnen- en isolerende voorzetwanden die je als legostenen kunt opbouwen. Dat is in de kern waar het bij CircuWall om draait. Het product staat na een jaar van ontwikkelen nog in de kinderschoenen. Maar aan enthousiasme om van CircuWall een succes te maken ontbreekt het zeker niet bij Wigand Dijkstra, één van de drie founding fathers. “Het is een innovatief product. Maar ik weet uit ervaring dat het altijd even duurt voordat je met zo’n product markt creëert. We zullen er hard aan moeten trekken.”

Een jaar zijn de bedenkers van de CircuWall nu onderweg en de prototypes van de wand zijn te zien in The Green Village in Delft. De basis van de CircuWall zijn oude houten Velux dakramen. Nadat de dakramen zijn gedemonteerd, worden er frames in drie verschillende afmetingen van gemaakt. “De afnemer kan de frames zelf eenvoudig opstapelen en daarmee een tussenwand of voorzetwand realiseren. Ook is er een uitsparing waar de kabels een plek krijgen.” 

Keuzevrijheid

De bedenkers streven naar veel keuzevrijheid. Zo kan men kiezen uit alleen de houten frames, frames met isolatie of frames die met isolatie en een afwerking worden geleverd. “In dat laatste geval is het plaatsen en bevestigen en klaar”, zegt Dijkstra.

CircuWall heeft met het product nadrukkelijk de klussende particulier voor ogen of de zzp’er die het kan plaatsen. “Uiteindelijk moet het straks zo zijn dat de particulier de afmetingen op de site ingeeft van de wand die hij wil hebben. Hij vinkt het afwerkingsniveau aan en vervolgens krijgt hij het materiaal thuisbezorgd. Dan kan hij dit zelf plaatsen of zoeken naar iemand die het voor hem wil doen.”

hello

Losmaakbaar

Door de afspraken met Velux over het afnemen van de oude dakramen is de CircuWall al circulair. Maar door onder andere gebruik te maken van de lijm CircuGlue is het product losmaakbaar. “Dat maakt het mogelijk om de wand aan het einde van de levensduur weer te recyclen als een monostroom. Door de modulair opbouw is de wand overigens makkelijk uit elkaar te halen en ergens anders weer op te bouwen.”

Over het productieproces van de CircuWall hebben de bedenkers nagedacht. “We hebben bedacht om de productie straks in handen te geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dus denk aan de sociale werkplaats en de penitentiaire inrichtingen. Op dit moment zijn er mensen in de PI Alphen die bijvoorbeeld het door Velux aangeleverde hout uit elkaar halen en schoonmaken zodat we het kunnen hergebruiken. Veel handwerk inderdaad. We streven een energiezuinig productieproces na.”

Door de afspraken met Velux over het afnemen van de oude dakramen is de CircuWall al circulair

Prijstechnisch

Op de opmerking dat handwerk ook kostbaar is, neemt Dijkstra bedachtzaam een slok van zijn koffie. Dan zegt hij na een korte stilte: “Prijstechnisch zijn we ook nog niet uit. Er moeten nog offertes van sociale werkplaatsen en de PI’s komen. We zijn bezig om lange lengtes van het hout te maken en die verbindingen met vingerlassen te maken. Ook daar hangt een kostenplaatje aan. Maar doordat de klant de wand makkelijk en snel zelf kan opbouwen bespaart hij op de montagekosten. Een ander voordeel is dat je op deze manier niet afhankelijk bent van de beschikbaarheid van een aannemer of ZZP’er. Als je kijkt naar de totale kosten dan is dit vergelijkbaar met andere, minder circulaire, alternatieven.”

Dijkstra wil er maar mee zeggen dat er rond de eindengineering van de CircuWall nog wel het een en ander moet gebeuren. “Absoluut. We zijn er nog niet. We hebben nu bijvoorbeeld de basis staan maar we moeten ook maatwerk kunnen leveren. En over hoe we dat laatste stukje technisch gaan doen hopen we binnenkort duidelijkheid te hebben. We zien bijvoorbeeld ook mogelijkheden om de CircuWall op zolders te gebruiken als voorzetwanden om deze zo eenvoudig te isoleren. We zijn nu aan het kijken hoe je de profielen aan de schuine zijdes het beste kunt bevestigen.”

Schaal

Tegelijkertijd heeft de Amsterdamse woningcorporatie de Alliantie zich bij CircuWall gemeld voor de binnenwanden. Het is een dergelijke vraag die volgens Dijkstra de burger moed geeft. “In de basis is het gewoon een heel goed en duurzaam product. Je hebt alleen straks wel schaal nodig om succesvol te zijn”

Dijkstra benadrukt dat het voor een startup als CircuWall lastig is om een plekje op de markt te veroveren. “Dat begint natuurlijk bij naamsbekendheid. We zijn bijvoorbeeld blij dat Velux straks met de CircuWall op de Bouwbeurs gaat staan. Maar een beetje hulp van de overheid kan ook helpen. Bijvoorbeeld door duurzaam gedrag van de consument te belonen met subsidies. En met wet- en regelgeving zorgen voor een level playingfield zodat ook kleinere bedrijven en startups mee kunnen doen. Het kost gewoon ook tijd.”

Lees meer artikelen: