Impact!

Innovatie

A
R
A
C
-
b
r
e
k
e
r
 
z
o
r
g
t
 
v
o
o
r
 
s
c
h
o
o
n
 
b
e
t
o
n

Live vanuit de versnellingstudio
Duurzame energie
Innovatie
Verantwoorde consumptie
Partnerschap

Een gesprek met:

Carl Dolmans
Carl Dolmans

“Bouwen met beton lijkt tegenwoordig soms een beetje op vloeken in de kerk,” lacht Carl Dolmans, directeur bij bouwbedrijf Hendriks Bouw en Ontwikkeling. “Toch kunnen we de komende jaren echt niet zonder, dus dan moet het in ieder geval zo schoon mogelijk gebeuren. Dat is de visie van de familie Hendriks.” Dit leidde tot hun eigen vinding, de ARAC-breker, waarmee de firma Hendriks zijn eigen circulaire beton maakt.

Een aantal jaar geleden kwam met de broers Michael en Vincent Hendriks een nieuwe generatie aan het roer van het 100 jaar oude familiebedrijf. Zij stelden een merkboek 4.2 (vierde generatie, 2 opvolgers) op voor het bedrijf. “Het uitgangspunt is dat we de aarde te leen hebben en dat we die een stukje beter willen achterlaten voor de generatie na ons,” verduidelijkt Dolmans. “Dus zijn we onder andere gaan kijken naar de materialen die we toepassen. Dan hebben we het over hergebruik, zoals voor beton en baksteen, maar ook naar het gebruik van alternatieve materialen zoals hout, bamboe en hennep voor isolatie.”

We willen de aarde een stukje beter achterlaten.

Omdat er op het gebied van beton nog niet voldoende goede mogelijkheden waren, besloot de familie Hendriks deze zelf te ontwikkelen, in samenwerking met Michiel Coumans, mede-initiatiefnemer van de ARAC-breker.

Het toeval wil dat enkele meters verderop aan de Kanaalstraat in Oss Van de Haterd Zand- en Cementhandel BV te vinden is. “Zij kregen lucht van onze plannen en vroegen of ze eens konden praten,” vervolgt Dolmans. Het aloude spreekwoord zegt het al: een goede buur is beter dan een verre vriend, dus bloeide er een mooie samenwerking op tussen de beide buren. Het resultaat is de ARAC-breker van Hendriks die zich in het pand van Van de Haterd bevindt. “Wat handig is, is dat Van de Haterd een haventje aan de achterkant heeft,” vertelt Dolmans, “en daar kan de aanvoer van oud beton en andere grondstoffen gebeuren.” Dat is namelijk wat de ARAC-breker doet, oud beton opbreken in de losse componenten voor nieuw beton. En dat doet hij goed, want het schone grind, zand en de schone vulstof blijken samen weer goed voor een uitstekende kwaliteit beton.

Experimenteren

“We zijn nog druk aan het experimenteren en verbeteren,” legt operator Jelle Wennekers van Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit. “Zo kunnen we gestaag naar een steeds lagere CO2-uitstoot. Het blijkt bijvoorbeeld dat het beton met vulstof uit de ARAC-breker sneller uithardt dan traditioneel beton. Hierdoor hoeven we aanzienlijk minder vulstof toe te voegen aan ons betonmengsel. Onze kiezel is verder geëtst, waardoor deze beter in het mengsel hecht (door de chemische reactie die cement op de kiezel heeft). Verder draait onze ARAC-breker volledig op zonnepanelen. Mede hierdoor behouden we grip op de juiste prijs. 

Zo kunnen we gestaag naar een steeds lagere CO2-uitstoot

De werking van de ARAC-breker is eigenlijk briljant in zijn eenvoud. Het oude beton gaat via een enorme stortbak in de breker en volgt daarna een soort parcours waarbij telkens delen van elkaar gesplitst en gereinigd worden. Uiteindelijk komen de drie onderdelen zand, grind en vulstof als geüpcycled materiaal uit. De werking van de ARAC-breker is strikt mechanisch, er komt geen chemie aan te pas.“

Dolmans is blij met de samenwerking die met de buren is ontstaan. “We kunnen steeds meer online regelen natuurlijk, maar het is best fijn dat je gewoon even langs kunt lopen. Ook is Van de Haterd net als wij erg bezig met duurzaamheid. Zie je die vrachtwagen? Valt je op dat die geen draaiende ton heeft? Dat komt omdat Van de Haterd pas op locatie het beton mixt, het komt in losse componenten aan. Zo kunnen de overgebleven onderdelen weer terug en hoeven ze niet weggegooid te worden zoals vroeger. Past helemaal bij onze doelstelling om de CO2-uitstoot van beton te beperken.”

We zijn zelf onze beste reclame.

Het nieuwe beton is overigens zeker niet alleen voor gebruik door Hendriks Bouw en Ontwikkeling zelf, maar ook voor collega-bouwbedrijven. “Wij zijn een bouwbedrijf met 100 jaar ervaring,” zegt Dolmans, “dus dat wij zelf tot tevredenheid dit beton gebruiken is de beste reclame. Iedereen snapt dat wij onze reputatie niet op het spel zetten met inferieur beton. Wij zijn 100 procent overtuigd van de kwaliteit. Het leuke is dat de ARAC-breker voor hele nieuwe samenwerkingen zorgt. We hebben echt een nieuw soort gesprekken met opdrachtgevers en partners. Partners maken bijvoorbeeld onderdelen met ons beton die wij weer in de bouw gebruiken. Nee, eigenlijk zie ik alleen maar een win-win situatie ontstaan.”

Kom maar op met dat betongranulaat.

Een klein punt van zorg is er nog wel en dat is de aanvoer van gebruikt beton. “We hebben meer tweedehands beton nodig,” verzucht Dolmans. “Vooral beton afkomstig van kunstwerken, zoals bruggen en sluizen, is erg geschikt omdat dat relatief schoon is. Dit betekent echter niet dat we het beton dat vrijkomt bij de sloop van woningen en andere gebouwen, niet kunnen gebruiken. Onze slooppartners zijn daarvan op de hoogte. Bij het afbreken van gebouwen zie je vaak dat het beton onder de grond terechtkomt als ophoging, dan komt het niet bij ons. Hopelijk verandert dat als we meer bekendheid krijgen. Dus kom maar op met dat betongranulaat!"

Lees meer artikelen:

Volgend artikel

Revolutionaire aanpak