Impact!

Transitieaanpak

I
n
n
o
v
e
r
e
n
 
i
n
 
d
e
 
k
e
u
k
e
n
 
m
e
t
 
d
e
 
K
w
a
r
t
i
e
r
m
a
k
e
r
s

Duurzame energie
Innovatie
Verantwoorde consumptie

Een gesprek met:

Leo Burgers

Kwartiermaker Arthur Lippus nam de redactie mee op pad naar een bijzonder persoon: oud-militair Leo Burgers. Leo's woning is van het gas af, wat op verschillende plekken in huis uitdagingen met zich mee brengt. Eén van deze plekken is de keuken. Zijn favoriete plek in huis. Burgers is namelijk hobbykok en vermaard likeurmaker. “Het was een uitdaging om een goede oplossing voor in de keuken te vinden, en ik heb veel dingen geprobeerd. Inductie-koken vind ik niks, dus ben ik naar alternatieven gaan zoeken.”

Dat we bij Leo in de keuken staan heeft voor een deel te maken met toeval. Tijdens zijn bezoek aan Australië loopt Kwartiermaker Arthur Lippus tegen de Thermomix aan. “Je denkt dan gelijk waarom hebben we dat in Nederland niet? Bij terugkomst is het er wel, maar nauwelijks bekend en bemind. Terwijl het net over de grens in Duitsland en België (al) een hype is.” Zo gaat het volgens Arthur heel vaak bij succesvolle innovaties. “Willen we echt sneller vooruitkomen dan zou het helpen als we niet bij toeval individueel, maar wat vaker bewust als volk over onze eigen grenzen en trots heen stappen. Een nieuwe VOC tijd maar dan in alle opzichten duurzaam en respectvol.” Nadat Arthur het verhaal aan Kwartiermaker Peter Linders vertelde, ging bij deze laatste een lampje branden. Want Linders kent Leo die niet alleen de innovatie in zijn keuken heeft staan, maar ook flink met het verduurzamen van zijn huis aan de gang is gegaan.

Het begon allemaal toen de oud-militair uit dienst ging. Hij wilde zijn tussenwoning uit de jaren 00 verduurzamen. Hij begon met het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Dit was echter niet genoeg, vond Leo. Hij wilde zijn huis helemaal van het gas halen, en is een half jaar bezig geweest om uit te zoeken hoe hij dat zou doen. “Je moet kijken hoe het bij jouw leven past. Dat iemand iets op een bepaalde manier doet, betekent niet dat het bij iedereen past.” Tijdens zijn zoektocht kwam Burgers infraroodpanelen tegen, waarmee hij zijn huis is gaan verwarmen. "Deze infraroodpanelen bevielen zo goed dat we besloten de gasketel eruit te doen en het gas af te laten sluiten.”

Je moet kijken hoe het bij jouw leven past.

Met de gasketel ging dus ook het fornuis de deur uit. En dat was voor Leo misschien wel de grootste stap. Sinds hij uit dienst is kookt hij namelijk elke dag voor zijn vrouw. “Tijdens mijn werk bij defensie zorgde mijn vrouw altijd voor de maaltijden. Toen ik met werken stopte zei ik tegen haar: 'Vanaf nu ga ik elke dag voor jou koken’.” Ook gebruikt hij zijn keuken voor zijn passie: het ambachtelijk maken van likeuren. Geen gas, geen inductie. Er moest een alternatief komen waar hij het liefst alles mee kon doen.

Vanaf nu ga ik elke dag voor jou koken.

“Ik ben gaan kijken naar apparaten waar je alles in één pot klaar kan maken. Ik kwam uit bij de Crock Pot.” Dit is een slow cooker waarin je een hele maaltijd in één pot klaar kan maken. “Het is een echte systeemverandering,” zegt hij. “Je gaat van vijf gaspitten naar één pot, dus je moet daar mee om leren gaan.” Ondertussen hield Leo zijn ogen open voor andere oplossingen in de keuken en stuitte op de Thermomix.

De Thermomix is een alles-in-één keukenapparaat dat kan mixen, blenden, hakken, kneden wegen, stomen, bakken, koken, ijs maken en meer. Dit doet hij op basis van drie variabelen: temperatuur, snelheid van de mixer/snijder en tijd. Er zit een touchscreen op met een systeem met duizenden recepten waar je alleen het apparaat voor nodig hebt. Leo demonstreert de kracht van de mix met een maaltijd waarin hij grote stukken groente en fruit in de pot stopt, dressing erbij doet en hem vier seconden laat draaien. Het resultaat? Een fijngesnipperde salade. Hierna doet hij water met een druppeltje afwasmiddel in de mix en klikt op de knop ‘schoonmaken’. Kwartiermaker Arthur Lippus staat vol verbazing te kijken hoe de hobbykok te werk gaat. “Het is ongelofelijk hoe snel en veelzijdig het apparaat is.”

Het is ongelofelijk hoe snel en veelzijdig het apparaat is

Leo neemt de Thermomix ook mee op vakantie. Door het formaat past hij immers goed in zijn camper, die ook van het gas af is. “Het is ideaal,” zegt hij. “Alles wat ik thuis kan maken kan door de Thermomix ook makkelijk op vakantie.” Het apparaat trekt tevens ook veel bekijks op de camping. “Als mensen horen dat je camper geen gas gebruikt, gaan ze ervan uit dat je op een inductieplaatje kookt. Als je ze dan vertelt over de Thermomix worden ze vaak erg benieuwd en geef ik ze een korte demonstratie.”

Likeur

Als het onderwerp likeuren ter spraken komt gaan Leo’s ogen pas echt twinkelen. Hij is zelf microdistillateur en maakt onder de naam ‘Hampoort Likeur’ likeuren gebaseerd op de geschiedenis van zijn geliefde stad Grave. Deze maakt hij in flessen met handgemaakte ornamenten die te maken hebben met de geschiedenis van de stad. Leo maakt de likeuren met de Thermomix. Hij heeft een speciaal opzetstuk laten maken voor het maken van concentraten en de rest van het proces gaat via de verschillende standen van het apparaat.

Als mensen horen dat je camper geen gas gebruikt, gaan ze ervan uit dat je op een inductieplaatje kookt.

De likeurmaker daagt de Kwartiermaker en de redactie uit om samen een likeur te maken met de Thermomix. Hij overhandigt het recept en heeft daarvoor de ingrediënten al klaargezet. “Jullie weten nú hoe het apparaat werkt en hoe de recepten werken. Tijd om het zelf te doen,” vindt hij. Wij kijken elkaar even aan en beginnen dan met de voorbereidingen. Samen openen we de pakketjes chocolade, wegen deze met de Thermomix nauwkeurig af. We wegen ook de hoeveelheid melk, room en alcohol en controleren vervolgens nog één laatste keer of we niets gemist hebben. We stellen de snelheid, tijd en temperatuur in en klikken op de knop. Vijf minuten later geeft het apparaat met een signaal aan klaar te zijn. Verwachtingsvol opent Arthur de deksel. Het resultaat? Een heerlijke hazelnoot-chocoladelikeur. “Daarmee kan je je partner vanavond blij maken,” grapt Leo terwijl hij twee mooie flessen erbij pakt om te vullen.

Benieuwd geworden naar Hampoort likeuren of wil je een cursus likeur maken doen? Klik dan hier.

Lees meer artikelen: