Impact!

Innovatie

D
e
 
t
r
a
n
s
i
t
i
e
 
n
a
a
r
 
d
u
u
r
z
a
m
e
 
w
o
n
i
n
g
e
n
 
v
e
r
s
n
e
l
l
e
n

Hoe een klein idee grote vormen kan aannemen
Innovatie
Duurzame steden

Een gesprek met:

Thieu Platenburg
Thieu Platenburg

Oprichter DuurzameData

Toevast helpt woningcorporaties bij het verduurzamen van woningen. Nu kun je natuurlijk in één keer een hele wijk tegelijk verduurzamen of je kunt dat doen op het moment dat een woning wordt verlaten. Immers, waar laat je in deze tijd van schaarste de bewoners als je grondig gaat verbouwen? In een toch al leegstaande woning ben je niemand tot last. Wat je daarvoor nodig hebt, zijn data.

Hoe weet je snel wat er moet gebeuren als een woning leegkomt? Als je deze data voor handen hebt, kun je vrijwel gelijk aan de slag en dat scheelt kostbare tijd; tijd waarin de woning niet bewoond kan worden. Bij Toevast hebben ze dat het Mureno-concept genoemd.

“In Nederland muteren 130.000 huurwoningen per jaar,” vertelt Thieu Platenburg. “Maar ook particuliere woningen veranderen van eigenaar. Als je die telkens aanpakt als ze leeg komen, verduurzaam je op jaarbasis behoorlijk wat van de woningvoorraad. Daarom heeft Toevast het platform duurzamedata.nl ontwikkeld. Hierop vinden eigenaren, adviseurs en installateurs de data die ze nodig hebben voor het verduurzamen van woningen en kunnen ze gelijk aan de slag.

Weg met de losse lijstjes

Op duurzamedata.nl komen alle data bij elkaar. Geen losse Excel-bestanden, papieren lijsten of Word-bestanden die bij allemaal verschillende mensen liggen. Maar alle data centraal op één plek, vanaf waar het makkelijk met alle belanghebbenden real-time te delen is. Zo heeft iedereen altijd de meest recente gegevens direct beschikbaar.

Platenburg zat aan verschillende kanten van de tafel - gemeente, aanbieder, woningcorporatie - en weet daardoor als geen ander hoe lastig het is om de juiste data te verzamelen. “Vaak zit informatie over objecten in hoofden van mensen,” vertelt Platenburg, “Maar als diegene weggaat of op vakantie is zit je meteen met een probleem. Nu heb je alleen een postcode en huisnummer nodig en je ziet in één keer alle data die je nodig hebt.”

De data blijven eigendom van de eigenaar van het object, dat is geborgd in het systeem. “Het is wel een eenmalige actie om het object in het systeem te krijgen, daarna kan het door iedereen die bij een object betrokken is, gevuld en bijgehouden worden. In principe moeten alle denkbare data in het systeem komen. “We blijven het systeem continu verbeteren. Zo zijn we met de TU Eindhoven in gesprek over de benodigde duurzaamheidsmodules die eraan gekoppeld moeten worden.”

Eén druk op de knop

“Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee een probaat middel in handen hebben om de transitie naar duurzame woningen te versnellen,” aldus Platenburg. “Immers, je hoeft niet meer maanden uitzoekwerk te doen voor je aan de slag kunt: een druk op de knop is voldoende.”

Duurzamedata.nl kan voor woningcorporaties zo’n duizend woningen per week inladen, dus het kan heel snel gaan. “Ze leveren een stickie of harde schijf aan,” legt Platenburg uit, “en wij laden het in en ordenen het. Vervolgens vullen we het aan met data uit publieke bronnen door middel van API’s. Zo gaan we rustig uitbreiden. Het is belangrijk dat de data clean en lean blijven, waardoor het werkbaar blijft en je voorkomt dat gebruikers door de bomen het bos niet meer zien.

Duurzamedata.nl is rustig begonnen in de regio Noord-Brabant, maar het systeem verspreidt zich als een olievlek. “Er komt steeds meer vraag vanuit woningcorporaties door het hele land,” vertelt Platenburg. “Dat is alleen maar mooi natuurlijk, verduurzaming beperkt zich niet tot Noord-Brabant. Zo kunnen we het door heel Nederland een zetje geven.”