Impact!

Column

H
e
l
f
t
 
v
a
n
 
w
e
r
e
l
d
b
e
v
o
l
k
i
n
g
 
w
o
o
n
t
 
m
a
t
e
r
i
a
a
l
-
n
e
u
t
r
a
a
l

Column
Geen armoede
Goede gezondheid
Duurzame energie
Klimaatactie

Een gesprek met:

Ronald Rovers
Ronald Rovers

Het duurt niet zo lang meer of we krijgen een vorm van CO2-lockdown. Dus wat nu, als we vanaf morgen geen fossiele brandstoffen meer mogen gebruiken? De enige uitweg is dan qua energie vooral leven van wat we al aan hernieuwbare energiewinning hebben gerealiseerd. Echter, dat is te weinig om bijvoorbeeld nog meer stalen windmolens te produceren. We hebben dan wel al zo’n drieduizend kWh aan productie per persoon per jaar, zo schatte ik dat vorig jaar.

Wat betreft grondstoffen, zo weinig mogelijk natuurlijk, en niets meer afbreken maar vooral onderhouden en/of aanpassen. Maar dan is er ook weinig te recyclen.

Qua grondstoffen moet al het extra van het land komen (in combinatie met directe of indirecte zonne-energie). Dat is, in een fossiel-vrije maatschappij, de meest effectieve energiemassa route naar bijvoorbeeld een dragende houten kolom voor een woning. Iedere tussenstap extra is verlies. Ik rekende ooit eens uit dat met 15m3 hout een woning te bouwen is. Als die 15m3 hout werd ingezet als bio-energie, om beton te maken, was dat nog maar genoeg voor een half betonnen huis.

Kortom, we zijn voor onze belangrijkste en essentiële behoeften: drinken, eten, bouwen, en energie dus vooral aangewezen op de zon-land relatie. Ofwel voor Vocht, Voedsel, Vezels, en Vermogen.

Het gaat dan allang niet meer om energie-neutraal bouwen (met enorme materiaalinzet - en energie daarvoor) maar om materiaal-neutraal bouwen!

Kan dat? Natuurlijk wel. Het hangt enigszins van de definitie af, maar laat ik het zo stellen: meer dan de helft van de wereldbevolking woont al op zijn minst materiaal-neutraal. Zo'n twee miljard mensen wonen in leemstenen woningen, nog eens één miljard in woningen van bamboe, en nog eens circa één miljard mensen wonen in houten huizen. En dan laat ik gemakshalve de bijna één miljard mensen die in sloppenwijken of vluchtelingen kampen wonen, onder tentdoek of van afval gebouwde hutten (recycling) buiten beschouwing.

Ik was eens op Eigg, een klein Schots eiland dat draait op honderd procent eigen hernieuwbare elektriciteit. En ik vroeg of er ook met eigen materialen van het eiland werd gebouwd, Er bleek een jongeman te zijn die dat had gedaan. Hij had een huisje van hout gemaakt. Het hout kwam van bomen die eerder speciaal als productiebos waren geplant. Hij liet mij zijn huis met mooie gepotdekselde gevels zien. Kritisch als ik ben, vroeg ik natuurlijk of die op het vasteland gezaagd waren, want op dit kleine eiland was geen zagerij. Nee, verraste hij mij, hij had die planken eigenhandig uit die bomen gezaagd…. Ongelofelijk, een enorme klus. Hij zou het ook geen tweede keer meer doen, gaf hij toe. Allicht niet, hij zorgt wel dat het huis onderhouden wordt en zo meerdere generaties mee kan. Ik wil maar zeggen, er is veel mogelijk.

Ik hoor de kritiek al, ‘dat gaan we toch niet doen’. Maar denk eens een wereld zonder fossiel? En aan de vijftig of zestig procent die al materiaal-neutraal woont? Wij moeten ons eens beschaafd gaan gedragen en leven van wat het land ons jaarlijks opbrengt. Dit in plaats van krampachtig onze levensstijl proberen vol te houden met grondstoffen die we juist uit die landen halen die al met een veel lagere impact leven.

Aan de slag dus, met voedsel, vezels, vocht en vermogen, Alles via de zon-land route!

Ronald Rovers

PS 1 En we bouwen alleen nog langs bestaande lokale en provinciale wegen: nieuwe infrastructuur heeft net zoveel impact als de woningen!

PS 2 En we bouwen alleen in het Oosten natuurlijk, waar de wijzen vandaan kwamen.